Draag zorg voor je trap

5 tips voor een goed onderhoud

1. Gebruik de juiste poetsproducten:

  • Ik kies/koos voor geoliede trap: Hiervoor adviseren we om natuurzeep te gebruiken. Dit is ideaal voor de regelmatige reiniging en bescherming van alle types hout in huis. Natuurzeep Naturel is geschikt voor donkere houtsoorten, terwijl Natuurzeep Wit dient om de lichte tint van lichte houtsoorten intact te houden. Deze worden namelijk voorzien van een extra witpigment.
    Interesse in het juiste onderhoudsmateriaal? Zoek dan een verdeler van Woca
  • Ik kies/koos voor een verniste trap: Voor het onderhoud van uw verniste trap raden wij aan om regelmatig af te stoffen in combinatie met het af en toe vochtig afvegen. Plaatselijke vlekken en sporen zijn gemakkelijk te verwijderen met een neutraal detergent (in concentratie voor normaal gebruik).

2. Maak je poetsdoek/dweil slechts heel lichtjes nat:
Belangrijk is dat je de doek niet té vochtig maakt, zodat deze niet meer druppelt.

3. Beperk schoenengebruik:
Maak de gewoonte om niet met je schoenen op de trap te lopen. Anders zal het vernis/de olie van je trap veel sneller afslijten.

4. Check de vochtigheid ter preventie:
Een slechte vochtbalans kan namelijk voor schade zorgen. Je kan dit controleren met een speciaal toestelletje, namelijk de hygrometer. Dit is zowel online als in een doe-het-zelfzaak te koop en de prijzen beginnen vanaf 5 euro en kunnen oplopen tot 300 euro of meer. Soms wordt dit zelf al automatisch gemeten via je thermostaat. De ideale luchtvochtigheid bedraagt 45 à 60 % bij een constante kamertemperatuur van 20°. Voor de uitgebreide uitleg hieromtrent kan je ons blogartikel over vochtmetingen even checken.

5. Beïnvloed zelf het vochtgehalte

  • Gebruik een luchtbevochtiger (vooral tijdens de winter). Zo voorkom je droogbarsten. Hiermee verzorg je niet alleen jouw houten trap, maar ook andere houtproducten (deuren, parket, meubilair,..). Reken hiervoor gemiddeld op een 150 euro.
  • Laat de ramen geregeld open staan om te verluchten.
  • Hang je verse was in huis, plaats een plantje of bloemetje, strijk met stoom,…

Ziezo, hopelijk zal jouw trap met behulp van onze onderhoudstips nog jaren schitteren. Draag er goed zorg voor en weet dat je trap een haat-liefdeverhouding met water heeft. Het is aan jou om die balans goed te houden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info