Een vochtmeting, het kan veel problemen besparen

Je hebt na lange (ver)bouwwerken eindelijk je trap. ”Oh zalig, nu zijn we voor een lange tijd af van die bouwzorgen” denk je misschien.

Dat hopen wij van harte, echter kunnen er helaas na plaatsing toch een aantal problemen opduiken. Om deze situatie zowel voor jou als voor ons als trappenmaker te vermijden, informeren we je graag over het belang van vochtmetingen.

Onthoud altijd dat hout een levend materiaal is. Concreet betekent dat voor jouw trap dat die kan opzwellen of uitdrogen afhankelijk van de omgeving waarin die geplaatst wordt. Dit is zo bij elke houtsoort. Té vochtig betekent dus dat de trap zal uitzetten en dat er eventueel schimmels kunnen ontstaan. Té droog betekent dan weer dat er barsten kunnen ontstaan. 'Oei', denk je misschien, 'dan neem ik zeker geen houten trap!' Wij kunnen je geruststellen, met de nodige zorg kunnen we al die reacties tegengaan. Trappen Demunster zal bij opmeting steeds 2 vochtmetingen doen. Enerzijds meten we de algemene luchtvochtigheid; idealiter liggen die resultaten tussen de 40 en 60%. De algemene luchtvochtigheid is meestal een verantwoordelijkheid van de bewoner (dit hangt nauw samen met de algemene verluchting, ventilatie en verwarming van de woning).

Anderzijds meten we ook nog de muren/pleisterwerk, waarbij we hier gelukkig worden als we een maximumpercentage van 25 op het meettoestel zien verschijnen. Wanneer er echter een hoger percentage wordt gemeten, dan contacteren we u – afhankelijk van de situatie - voor een nieuwe vochtmeting. Het kan namelijk zijn dat de net gedane pleisterwerken zorgden voor de hoge meting. Indien er genoeg tijd tussen de opmeting en plaatsing zat, dan kan de plaatsing perfect volgens planning doorgaan. Of als er gebruikgemaakt werd van een bouwdroger en de verwarming opgestart werd, dan kan dit probleem verholpen worden.

In sommige situaties (als we zien dat het vocht niet goed evolueert) zijn we noodgedwongen om de plaatsing uit te stellen. Een beslissing die we niet graag nemen, maar hier verwijzen we graag terug naar de inleiding van deze tekst. Het kan niet de bedoeling zijn om risico te lopen op schimmels, droogbarsten etc.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info